Vine iarna si trebuie sa cumparam anvelope

  1. Data de fabricatie a cauciucului

Punem la loc de cinste, in capul listei, data la care a fost fabricat cauciucul pe care doresti sa-l cumperi. Aceasta data este scrisa sub forma de numar, pe peretele lateral al fiecarei anvelope. Uita-te cu atentie ca tot setul, sau toate anvelopele pe care le pui pe masina, sa fie fabricate intr-un interval de maximum un an de zile. Cauta pe cauciuc literele DOT. Langa ele vei gasi un numar format din 4 cifre. Primele doua arata saptamana din an, iar celelalte doua arata anul fabricatiei. Iata mai jos exemplul: DOT 1001 inseamna saptamana 10 din anul 2001.

Nu cumpara niciodata anvelope de iarna mai vechi de 5 ani. Teoretic, daca anvelopele sunt depozitate corect, poti rula cu ele si 10 ani. Insa trebuie sa fim realisti: in Romania lumea habar nu are cum sa le depoziteze si de multe ori le lasa in soare sau le pune una peste cealalta, ceea ce este gresit. Asa ca mai bine asigura-te sa nu cumperi gume mai vechi de 5 ani.

  1. Profil de anvelope reconstruite

Dupa ce vanzatorul ti-a spus ca anvelope second hand  pe care le vinde, toate, au un DOT satisfacator, intreaba-l despre profil. Un profil decent este cam de 7-8 mm la o anvelope second-hand. Asta pentru ca atunci cand era noua avea 9-10 mm in carne. Daca are sub 7 mm, este inca ok, dar pe semne ca te vor mai tine doar un sezon. Daca sunt sub 5 mm in carne, uita de ele si nu le cumpara, ca nu sunt bune de nimic.

  1. Starea exterioara

Ok, ai impresia ca esti pe cale sa cumperi anvelope second hand destul de noi si cu un profil destul de bun. Insa nu putine sunt cazurile, chiar si la anvelope second hand de 1-2 ani, sa observi ca sunt crapate din pricina unei depozitari anevoioase. Asadar, daca ajungi sa le vezi fata in fata, uita-te atent la starea lor generala de la exterior. Uita-te sa nu fie crapaturi mici, galme, taieturi sau alte urme de reparatii. Nu ai vrea sa cumperi un pneu care a fost carpit doar ca sa fie usor de vandut.

  1. Starea interioara

Este un amanunt la care putina lume se uita. Dar este foarte important. Pentru ca spune multe lucruri. Ideal ar fi sa nu spuna nimic. De obicei, la interior, si o anvelope second hand pare noua. Dar nu trebuie sa te uiti la asta, ci la diferite urme de reparatii: petice sau dopuri. Tot pe interior vezi si daca sunt cuie sau diferite obiecte ce au patruns cauciucul. Uita-te atent, poti chiar sa dai si cu mana pe peretii laterali interiori, sa vezi daca observi ceva necurat. Crede-ma: nu vrei sa iti cumperi anvelope care au petice. E drept, au fost reparate, nu pierd aer, dar gandeste-te ca un petic este extrem de subtire si este facut sa nu lase aerul din interior sa iasa, nu sa blocheze pietricele, cuie, cioburi, etc, sa intre in anvelopa. Adica este un punct slab ce poate fi usor patruns din exterior.

  1. Marca si pret

Este  dovedit ca un cauciuc ce poarta un nume cunoscut, de traditie, este net superior unei anvelope no-name sau cu un nume… indoielnic. Chiar daca vorbim de anvelope second-hand, marca conteaza cu adevarat. Materialele folosite la fabricare difera, la fel si calitatea, profilul, normele de siguranta. Chiar daca vei avea impresia ca dai un pret mic, de fapt te vei lega la cap si mai rau.

Cat despre pret, acesta este in functie de starea anvelopei. Cel mai bine este sa cauti pe net doi factori: pretul anvelope second-hand de noua si un pret al unor anvelope de aceeasi dimensiune, intr-o stare apropiata. Ideea este sa te documentezi nitel inainte sa iti cumperi anvelopele potrivite.

Tine minte! De preferat este sa-ti cumperi anvelope noi pentru masina ta. Insa este un cost destul de mare, pe care nu toti ni-l permitem. Daca alegi sa iei gume la mana a doua, uita-te la aspectele de mai sus. Nu uita sa ai o moneda de 5 bani in buzunar, sa te uiti la DOT si sa inspectezi bine anvelopele. Si pentru ca discutam de lucruri care nu sunt noi, nu te sfii sa negociezi la pret!

Anvelope reconstruite se mai numesc in Romania si re-esapate. Termenul cel mai apropiat de realitate este cel de anvelope reconstruite, pentru ca asa este si facuta. Adica o anvelopa uzata, daca raspunde la niste parametri si cerinte, adica sa nu aiba fisuri si gauri, este transformata intr-o anvelopa noua.

Trebuie stiut ca un cauciuc nou este o constructie pe mai multe nivele, iar nivelurile inferioare, cele de baza, sunt cele de rezistenta. Adica sunt straturi de cauciuc cu intaritura de metal sau plastic, care fac ca o anvelopa sa fie rezistenta. Aceste straturi sunt in profunzime si ele raman la anvelope reconstruite.

Cu alte cuvinte, un cauciuc uzat, este “raschetat” de straturile superioare laterale si de pe suprafata de rulare, pana la straturile inferioare de rezistenta. Dupa care, prin acelasi procedeu ca in cazul unei anvelope noi de fabrica, este lipita prin presare la cald o suprafata de rulare noua si pereti laterali noi. E ca atunci cand se restaureaza un bloc: fatada uzata este aruncata, dupa care se instaleaza o fatada noua.

Adica putem sa spunem ca un pneu resapat este, de fapt, o anvelopa noua. Dar are cateva minusuri fata de un cauciuc nou, asa cum este si normal. In primul rand, pentru ca s-a pus un invelis nou pe un miez vechi, de obicei, anvelopele resapate se echilibreaza mai greu. Si, in foarte rari cazuri, exista pori prin care aerul se pierde, daca lipirea celor doua componente, vechi si noi, nu a fost facuta corespunzator.